Wat voedt jou? Reis mee naar Tenerife!

Voeding is een heel belangrijk onderdeel in ons leven. We eten immers elke dag! Voeding heeft een functie op emotioneel niveau maar ook zeker op fysiologisch vlak, deze kun je niet los van elkaar zien.

Veraf van alle dagelijkse beslommeringen zullen we tijdens deze week met beide thema’s aan de slag gaan. Op lichamelijk niveau leer je bijvoorbeeld meer over de relatie tussen stress en je spijsvertering, brein en immuunsysteem! Welke voeding heb je echt nodig en voedt jou? Wat geeft je energie en wat niet?

Daarnaast ligt de focus ligt op de vraag: wat voedt mijn lichaam, hart, verstand of ziel? Is er iets wat ondervoed of overvoed is? Waar is er meer van nodig, waar minder om weer meer in balans te komen? Zijn er lichamelijke symptomen zoals bijvoorbeeld te veel of te weinig gewicht? Is er iets wat zwaar voelt of pijn doet? Welke (systeem) laag van het lichaam, het lichaam zelf, het hart (liefde, relaties), het hoofd (denken, kennis) of de ziel (Zijn en weten) vraagt om aandacht? Welke wisselwerking is er met het voedsel dat we dagelijks tot ons nemen.

We gaan op onderzoek uit en laten ons verrassen door de inzichten die een meer holistische blik op “dat wat ons voedt” kan brengen. Je maakt een reis naar jezelf, je (voedings) patronen en (oude) overtuigingen. We nodigen je uit om contact te maken met je lichaam, je hart, hoofd en ziel.

Wie zijn wij?

Krista Boots is Natuurvoedingskundige en Leefstijlcoach. Haar passie is jou kennis en inzicht geven in het feit dat je zelf invloed kunt uitoefenen op hoe je je voelt. Krista neemt je mee op een voedzame ontdekkingsreis die al je zintuigen prikkelt . Je ervaart, leert en voelt waar je lichaam werkelijk behoefte aan heeft. Haar holistische kijk op voeding is op zich al verrijkend en ze deelt graag haar kennis en praktische tips tijdens gezellige en leerzame (kook) workshops.

Iris Pinkepank is een systemische coach en trainer. Ze laat je kennis maken met de systemische denkwijze, waarin ook het lichaam een systeem is waarin alles met alles verbonden is. Wanneer er een verstoring in dit systeem plaatsvindt meldt het “systeem lichaam” aan jou door bepaalde symptomen. Dat kan zijn dat je tobt met je gewicht of ergens in het lichaam tekorten of pijnplekken ontstaan. Iris werkt met diverse soorten opstellingen waarmee we kunnen zien en horen wat ons lichaam ons wil vertellen. Ooit eens met je maag, rug, hart of lever gepraat? Tijdens deze reis zul je het meemaken en ervaren welke bijzondere informatie die kan opleveren voor je gezondheid en je levenspad.

 

 

 

 

Hoe doen we het?
Dit thema vraagt om op een zo ontspannen mogelijke manier mee om te gaan. Ontspannen kun je het beste in een andere omgeving. Daarom nemen we je mee op reis naar Tenerife.
Een reis om bij te komen, op te laden, afstand te nemen, dichter bij jeZelf te komen en om nieuwe inzichten te krijgen. Een reis om te genieten, om te lachen en te dansen, om een vulkaan te beklimmen, te zwemmen in zee of te luieren aan de pool.

Wij ondersteunen je bij deze reis naar jezelf!
• op een manier die aansluit bij jouw persoonlijke wens en behoefte;
• door een veilige ruimte te scheppen waarin jij jezelf kunt zijn;
• met vele verschillende en verrassende werkvormen waaronder:
• de nieuwste inzichten over lichaam en voeding met (kook)workshops
• systemische opstellingen: werk; familie; lichaam; hart, hoofd en ziel
• lichaamswerk, creatieve en meditatieve werkvormen

Daarnaast maken we gebruik van de bijzondere geografie van het vulkanisch eiland Tenerife om je op verschillende plaatsen letterlijk en figuurlijk in contact te brengen met de elementen van aarde, water, vuur en lucht. Laat je verrassen op jouw reis naar je voeding!

Je zou zeker mee moeten gaan wanneer je een patroon of overtuiging hebt van
• Hard werken
• Het jezelf niet gunnen
• Anderen belangrijker zijn dan jou
• Je het niet verdiend hebt
• Dat je het zelf nog wel redt
• Meer geven dan nemen
• Of wanneer je lichaam signalen geeft van vermoeidheid, slecht slapen, weinig energie, hoofdpijn etc.

Wat levert het jou op?
• Inzichten die je weer meeneemt en integreert in je dagelijks leven en werken
• Meer verbondenheid ervaren met je Zelf en je lichaam en daardoor ook weer nabijheid ervaren met anderen
• Meer balans in willen, denken, doen, voelen en je innerlijk weten
• Doorbreken van oude patronen en overtuigingen
• Meer energie en levensvreugde
• Meer Zijn en minder Doen

5 redenen waarom je mee zou moeten gaan
• Je bent toe aan een nieuwe stap in je leven maar weet niet wat en hoe
• Je puzzelt al een tijdje op bepaalde vragen rondom voeding en je lichaam
• Je hebt behoefte om weer meer in contact te komen met dat wat jou voedt
• Je bent op zoek naar nieuwe inzichten en zienswijzen die bijdragen aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling
• Je weet dat dit het juiste moment voor je is en je hebt er gewoon zin in!

Meet and greet:
Om voorafgaand aan de reis alvast kennis te maken met je reisgenoten houden we een online meet and greet . De datum daarvoor wordt t.z.t bekendgemaakt.

Belangrijke info
Datum: van 13-21 mei 2022 ( 8 overnachtingen)
Deelnemers: 8-12
Kosten: all-in € 1525 (vrij van BTW) excl. vlucht (Transavia) en delen kosten huurauto Tenerife
Verblijf: in tweepersoonskamers; ruime villa met swimmingpool, 10 minuten lopen vanaf het strand
Kamer delen: € 1300,- (vrij van BTW) excl. vlucht (Transavia) en delen kosten huurauto Tenerife
Programma: we hebben voor 5 dagen een programma van 3×3 uur en laten ons verder leiden door wat ter plekke ontstaat.
Het Centrum voor Systemisch Werk is geaccrediteerd door het CRKBO en voor haar trainings-en opleidings-activiteiten vrijgesteld van BTW.

Trainers:
Klik hier voor meer informatie over Iris Pinkepank.
Klik hier voor meer informatie over Krista Boots.

Corona: we gaan ervan uit dat vliegen en vakanties mogelijk zijn onder bepaalde voorwaarden zoals ingeënt of negatief getest. Uiteraard houden we de berichtgeving hierover in de gaten.

Meer info?
Bel of mail ons:
Iris: 06-20084387; iris@cvsw.nl
Krista 06-24778624; info@kristaboots.nl

De voedingspiramide


Wat is het toch lastig kiezen! Wat kun je nu wel eten en wat niet? Hoe eet je gezond en wat is gezonde voeding? Allerlei voedingsvragen waar je als consument best wat moeite mee kunt hebben! Heel begrijpelijk ook, want er wordt nergens zoveel over geschreven als over voeding. Het is bijna onmogelijk om te weten wat een gezond voedingspatroon nu werkelijk is.Persoonlijk
Natuurlijk is een voedingspatroon heel persoonlijk. Waar de een wel heel gemakkelijk rauwkost kan verteren heeft de ander daar heel veel moeite mee en krijgt last van zijn spijsvertering. Een goede basis van voedingsmiddelen is voor iedereen belangrijk. Maar wat is dan een goede basis? Afgelopen maand is er een nieuwe publicatie geweest van de schijf van vijf van het voedingscentrum in de hoop dat dit een betere voorlichting zou geven voor de consument. Helaas biedt deze niet de adviezen voor een goede en gezonde basis. De hoeveelheid groente is gelukkig wel wat meer omhoog gegaan, van 200 naar 250 gram, maar zou eigenlijk wel 300 tot 500 gram mogen zijn.Voedingspiramide
Ik kies als Natuurvoedingskundige voor de voedingspiramide. Voeding moet namelijk je lichaam voeden en niet alleen maar vullen. De voedingspiramide adviseert voeding die zoveel mogelijk uit onbewerkte en pure producten bestaat in de juist hoeveelheden. De voedingspiramide bevat 12 lagen met 12 verschillende voedingsgroepen. Dit zijn er meer dan in de meeste piramides en de schijf van vijf.

Voedingsgroepen
In de voedingspiramide zijn de verschillende voedingsgroepen uitgesplitst, daardoor is er een aparte plek voor granen, knollen, fruit, groente, zuivel, olie en vet, dranken, noten en zaden, kruiden en specerijen, zoetmiddelen, vlees/vis/wild/eieren/gevogelte en peulvruchten. Dit om te laten zien dat al deze voedingsmiddelen een belangrijke plek hebben in een volwaardig voedingspatroon. Wat een voordeel is ten opzichte van bijvoorbeeld de schijf van vijf is dat er duidelijk aanbevolen hoeveelheden zijn opgenomen. Zo krijg je alle voedingsstoffen binnen die nodig zijn voor de basis van jouw voedingspatroon. Tevens wordt er in de voedingspiramide rekening gehouden met het geslacht en levensstijl. Heb je een heel actieve levensstijl dan kun je iets meer eten dan wanneer je de hele dag achter je bureau zit te werken en niet sport.

Bereidingswijze
Naast de keuze van welke voeding je eet is het ook belangrijk om de juiste bereidingswijze te kiezen. Bereidingstechnieken kunnen bijdragen aan de gezondheid van het product. Juiste bereidingswijzen zijn koken, blancheren, stomen, roerbakken of het gebruik van de oven.

Je eigen piramide
In mijn natuurvoedingspraktijk houd ik rekening met iemands klacht, ziekte of voedselovergevoeligheid en pas ik de voedingspiramide aan iemands persoonlijke behoefte. Zo krijgt iedereen een persoonlijk voedingsadvies op maat gemaakt!