Natuurvoeding, meer dan alleen biologisch

Als je meer ‘natuurlijk’ wilt gaan eten dan gaat dat niet alleen over biologisch eten. Bij natuurlijke voeding gaat het onder andere om voeding met behoud van de waardevolle bestanddelen. Dus een keuze maken voor voeding die de tijd heeft gekregen om te groeien, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en rekening houdend met de seizoenen. Lekker eten met pure smaken!

Als Natuurvoedingskundige geef ik natuurlijk voedingsadvies. Door meer natuurlijk te gaan eten kun je invloed uitoefenen op je gezondheid. Maar wat is nu eigenlijk natuurlijk eten?

Tegenwoordig vind je in de supermarkten duizenden producten die door de industrie zo zijn bewerkt dat ze heel lang houdbaar zijn. Ook zijn er producten die bijvoorbeeld de indruk wekken dat er aardbei in de yoghurt zit maar alleen maar smaken naar aardbei, terwijl er maar 1 % aardbei in is verwerkt. Hoe meer ingrediënten in een voorverpakt voedingsmiddel, hoe intensiever het waarschijnlijk is bewerkt. Deze voeding is belastend voor je gezondheid. Kies dus voor voeding dat zo min mogelijk bewerkt is.

Bij de keuze voor natuurlijke voeding kies je voor planten die de tijd hebben gekregen om te groeien zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Deze planten hebben de tijd gekregen om in hun eigen tempo te groeien rekening houdend met de seizoenen. In de meeste gevallen gaat het dan om biologisch of biologisch-dynamisch geteelde voeding.

Bij natuurlijke voeding gaat het ook om voeding met behoud van de waardevolle bestanddelen. We denken dan aan bijvoorbeeld producten waarin de hele granen zitten zoals volkoren brood of volkoren pasta. In deze producten zijn complete graankorrels verwerkt, dus met zetmeel, kiem, zemel. Deze zijn in industrieel bewerkt brood er volledig uitgemalen. In de kiem en zemel zitten juist de meeste vitamines en mineralen!

De oorspronkelijke pure smaak blijft behouden bij natuurlijke voeding. Door het eten van producten die de tijd hebben gekregen om te groeien in het seizoen en die zonder chemische bestrijdingsmiddelen zijn geteeld maak je kennis met de echt pure smaak van het product. Het koken met deze producten zorgt dus voor een heerlijke en bovenal smakelijke maaltijd.

Kortom, natuurlijke voeding is gezonde en smakelijke voeding!

Ik heb mijn opleiding gevolgd aan de Kraaybeekerhof