Kookworkshop voor mantelzorgers

Met bijzonder groot genoegen zie ik in onze samenleving de sterk toegenomen bereidheid om als gemeenschap speciaal aan onze mantelzorgers waardering te doen toekomen.
Vanuit mijn achtergrond als Natuurvoedingskundige & Leefstijlcoach heb ik voor een groot aantal gemeentes en instellingen hieraan een succesvolle bijdrage kunnen leveren in de vorm van interessante kookworkshops.

Mantelzorgers in uw gemeente, gezond & gewaardeerd

Ook in uw gemeente zijn mantelzorgers van groot belang. U weet wat mantelzorg in de praktijk behelst en hoe ingrijpend het kan zijn om als mantelzorger te functioneren in onze huidige maatschappij. Juist daarom is dit concept een prachtige wijze waarop u als gemeente of instelling de mantelzorgers een enorme blijk van waardering toereikt en een positieve invloed heeft op een gezondere samenleving!
Naast de emotionele kant van het mantelzorgen, zijn er mijns inziens een tweetal zaken waar mantelzorgers dagelijks tegenaan kunnen lopen:

  • Gebrek aan tijd (en als gevolg daarvan)
  • Het ontwikkelen van een slecht voedingspatroon

Eerstgenoemde behoeft weinig toelichting. Wanneer een individu getroffen wordt door een plotseling ziektegeval in de nabije omgeving, is deze persoon al voorzien van een drukke agenda, met vaak een veeleisend gezinsleven. Als daar dan extra taken bijkomen –de emotionele kant nog niet eens meegenomen- kan er een zeer gehaast gevoel ontstaan.

Eén van de directe en logische gevolgen daarvan is dat er weinig aandacht is voor voeding en koken in haar algemeenheid. Het ontwikkelen van een slecht voedingspatroon en de daarbij genuttigde snelle maaltijden betekenen niet alleen roofbouw op de eigen gezondheid en die van het gezin, maar het wordt daarnaast ook nog eens zeer kostbaar. Denk aan nuttigen van fastfood, dure kant-en-klaarmaaltijden en het onnodig weggooien van eten wegens een agenda die weer eens anders loopt dan gepland, met wat er ingekocht is aan levensmiddelen. Ook is er een grotere kans om zelf ziek te worden wegens extra vatbaarheid voor griep en verkoudheid.
Bovendien is het helemaal zo dat juist de te verzorgen persoon extra behoefte heeft aan gezonde voeding!

De werkwijze:

Met een kookserie bestaande uit 5 avonden per serie weet ik mantelzorgers allereerst bijzonder leuke middagen/avonden te verzorgen, waarbij men onder het genot van een activiteit ideeën en ervaringen kan uitwisselen met mensen die in een soortgelijke situatie terecht zijn gekomen.

Mijn diepere gedachte daarbij is echter om de mantelzorgers extra tips en ideeën te geven zodat zij op een eenvoudige manier kunnen ervaren dat gezond eten niet veel tijd en geld hoeft te kosten. Ik zal in het bijzonder aandacht besteden in de workshops aan de veelal specifieke voeding die onder anderen ouderen en (ernstig) zieke mensen nodig hebben.
Ook hun gezinsleden, de mensen die zij verzorgen en uiteindelijk de gehele gemeenschap hebben daar belang bij!

Kenmerken van de kookworkshops zijn:

  • Diversiteit: de workshops hebben elke keer een ander thema
  • Vermaak en delen van ervaringen: de workshops zijn bovenal gezellig en mijn gasten zullen zich gewaardeerd voelen
  • Er is extra aandacht voor energierijke en weerstandsverhogende voeding
  • Informatie over gezonde voeding zal ik tevens verstrekken, zodat het voor de mantelzorgers nog beter te begrijpen wordt waarom voeding juist in zo’n ingrijpende tijd zo belangrijk is. Denk daarbij aan de gezonde werking op de energiebalans van bepaalde voeding
  • De gerechten in deze opdracht zijn seizoensgebonden. Uw doelgroep kan zich dan nog beter herkennen in de ingrediënten die ik zal toepassen
  • Er worden prijsbewuste ingrediënten toegepast voor alle gerechten, gezonde voeding hoeft niet duur te zijn
  • De recepten zal iedereen mee naar huis krijgen na de workshop

Gunt u de mantelzorgers in uw gemeente dit ook? Neem dan contact met mij op en samen bespreken we de mogelijkheden. Of ben je zelf mantelzorger of ken je een mantelzorger die je dit ook gunt, neem dan contact met mij op en dan zorgen we er voor dat dit in jouw betreffende gemeente ook mogelijk is!